Background Image

Životinje pate zbog nas: Ove fotografije će vas naterati da reciklirate!

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana , 9 Oktobar 2016

Zagađivanje okoline ne šteti samo ljudskoj vrsti. Pogledajte kako neodgovornim ponašanjem ugrožavamo živote životinja...

Nažalost, neodgovornim ponašanjem ljudi stvaraju probleme i drugim vrstama sa kojima delimo planetu.

Prema proceni Zavoda za zaštitu okoline SAD-a, potrošnja plastičnih kesa u svetu iznosi između 500 i 1000 milijardi komada godišnje.

Međutim, manje od jedan posto tih kesa se reciklira zbog visokih troškova - skuplje je plastičnu kesu reciklirati nego napraviti novu.

Plastične kese na svetlosti se postupno razgrađuju u manje, otrovnije petropolimere koji lagano zagađuju tlo i vodu, dok mikro otrovne čestice ulaze u lanac ishrane.

Do sada je zabeleženo previše slučajeva smrti životinja koje su progutale plastičnu kesu ili drugo đubre misleći da je hrana.

One su umirale u bolovima zbog začepljenja ili nemogućnosti dalje ishrane.

Takođe, mnogo je slučajeva u kojima su ptice, ribe, kornjače ili druge životinje ostale zapetljane u kesama ili ostacima đubreta i danima umirale u mukama kako u moru, tako i u ruralnim područjima.

Desetine hiljada kitova, ptica, morskih lavova i kornjača umiru svake godine zbog plastičnih kesa u moru i okeanima, jer često pomisle da je to zaparavo hrana (na primer meduza).

Raspadom njihova tela, plastika se ponovno vraća u prirodu i ciklus može da se ponavlja stotinama godina.

Zato je važno da budemo odgovorni prema životnoj sredini oko nas. Pročitajte kako se možete prijaviti da dobijete eko kese za reciklažu.

Pogledajte sve tekstove →