Background Image

Potpisan Sporazum o radovima u zašti Mačve od poplava

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Subota, 11 April 2015

Grad Šabac saopštio je da je sa Javno vodoprivrednim preduzećem (JVP) "Srbijavode" potpisao Sporazum o zajedničkom izvršenju hitnih radova za formiranje celovitog sistema zaštite Mačve od velikih voda Save i Drine.


Kako se navodi, potpisani sporazum se odnosi na učešće Grada Šapca u obezbedjivanju pristupnih saobraćajnica i uslova za početak radova.

Dodaje se da je procenjena vrednost tog regionalnog IPA projekta "Zaštita područja Mačve od velikih voda Save i Drine", a koji obuhvata 25 kilometara toka Save i Drine, pet kilometara na potezu Čevrntija i zapadnu zonu u dužini od 20 kilometara, blizu 10 miliona evra i finansira ga EU.

U saopštenju se ističe da bi prva faza radova trebala da počne u maju, a da će se na jesen ili krajem godine potpuno ući u radove koji bi po planu potpuno trebali biti završeni do 2017.

- Čevrntija kod Drenovca biće prvi deo gde će se raditi. Očekujem da uskoro dobijemo tačnu informaciju o tome kada će najranije početi radovi. Grad Šabac je ispunio sve svoje obaveze - kazao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U saopštenju se navodi da je direktor "Srbijavoda" Goran Puzović nakon potpisivanja sporazuma kazao da je tokom prošlogodišnje poplave, "sreća bila ključni faktor u odbrani Mačve".

- To je bilo upozorenje da odmah počnemo da delujemo na projektu rekonstrukcije nasipa - kazao je on.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Valde Srbije Marko Blagojević, kako se dodaje, kazao je da je ovaj projekat postojao godinama unazad ali da nisu postojala finansijska sredstava za realizaciju.

Sporazum o zajedničkom izvršenju hitnih radova za formiranje celovitog sistema zaštite Mačve od velikih voda Save i Drine na području Grada Šapca, pored Grada Šapca i Srbijavoda, potpisala je i opština Bogatić.

Pogledajte sve tekstove →