Background Image

Od kore banane napravite organsko đubrivo za biljke!

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana , 26 Oktobar 2014

Kore od banane su korisne kao i sam plod. Sadrže antigljivična, antibiotska i enzimatska svojstva koja se mogu dobro iskoristiti. Banane kao zdravo voće nisu dobre samo za nas već i za naše biljke.

Ukoliko je vašim biljkama potrebna dodatna nega, predlažemo vam da koru ovog tropskog voća iskoristite i vaš vrt nahranite na prirodan način, i to bez primene hemijskih prehrana.

Poznato je da je banana izvor kalcijuma, fosfora, kalijuma i magnezijuma i da višestruko deluje na naš organizam, ali evo na koji način ti minerali deluju na zemljište i biljke.

Kalcijum: najvažniji mineral u zemlji jer omogućava da zemlja dobije kiseonik.

Fosfor: snažno utiče na rast voća ili cveća.

Kalijum: pomaže da biljka bude jaka i da stvori otpornost na štetočine, a posebno je važna za rast paprati.

Magnezijum: ulazi u sastav hlorofila, i ta činjenica dovoljno govori o njegovoj ulozi u ishrani biljaka. Pored ove funkcije magnezijum utiče na mnoštvo biohemijskih procesa u biljkama.

Kako bi vaše biljke nahranili neophodnim mineralima, predlažemo vam da napravite đubrivo od kore banana.

Oljuštenu koru ostavite da se osuši (ne brinite što će pocrneti), pa sameljite u blenderu i rastvorite u vodi. Dobićete smesu koja podseća na šejk, a koje će vaše biljke obožavati.

Vaše biljke će vam reći "hvala": Organsko smeće koje zlata vredi!

Ukoliko želite možete iseckati koru banana i zakopajti ih u zemlju oko biljaka ili pobacati komadiće po površini gde želite da sadite u budućnosti.

Nahranite svoje biljke i one će vam svojom lepotom uzvratiti uslugu!

Pogledajte sve tekstove →