Background Image

Ne bacajte i saznajte: Za šta je sve blagotvorna kora narandže?

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Četvrtak, 30 Oktobar 2014

Da li ste znali da kora pojedinih vrsta voća sadrži neke od najhranljivijih sastojaka? Postoji mnogo blagotvornih koristi narandžine kore, kako lekovite tako i praktične, koje nisu poznate mnogima. Dakle, sledeći put kada jedete narandže, setite se ovih saveta i nemojte je baciti u đubre...

Narandže se uzgajaju sa manjom upotrebom pesticida od većine voća. Međutim, pre upotrebe, jednu kašiku limunovog soka i jednu kašiku belog sirćeta rastvorite u šolji vode, kako biste sa lakoćom uklonili štetne materije sa kore.

Kora narandže i jabuke su vrlo slične po hranljivim materijama koje sadrže. Prema Rebeki Vud, autorki nove enciklopedije hrane, jedna narandža srednje veličine sadrži preko 60 flavonoida i 170 različitih fitonutrijenata. Oni su dobri za našu kožu, sistem i dom.

Narandžina kora je gorka i poboljšava varenje dok njeno konzumiranje može ubrzati metabolizam. Na taj način se prirodno možemo izboriti sa gasovima, gorušicom, povraćanjem i kiselinama. Takođe je odlična za poboljšanje apetita i oslobađanje od mučnine.

Od kore banane napravite organsko đubrivo za biljke

Većina koristi kora od pomorandže dolaze iz eteričnih ulja koja imaju antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, ublažavaju stomačnu kiselinu i uspostavljaju normalni rad creva, a takođe pospešuju normalno funkcionisanje jetre. Eterična ulja iz narandžine kore imaju blago sedativno dejstvo, pa su dobra za opuštanje i prilikom nesanice. Ostavite koru u kupatilu ili skuvajte u šerpi kako bi se oslobodili blagotvorni mirisi.

Kora takođe sadrži flavonoid poznat kao hesperidin, za koji se smatra da je efikasan u borbi protiv raka debelog creva i osteoporoze.

Narandžina kora u kozmetičke svrhe
Prethodno dobro opranu koru od narandže utrljajte na masnu kožu, jer pomaže u postizanju ravnoteže lučenja sebuma čineći kožu glatkom i mekšom.

Takođe, kora pomoranže pomaže u uklanjanju tamnih fleka i bubuljica. Naime, zbog antiinflamatornog i antibakterijskog svojstva dobro utiče na bubuljice i akne.

Zato, nekoliko parčeta kore skuvajte u vodi zajedno sa malo karanfilića ili cimeta i time isperite lice.

Kora u kuhinji
Ako kupujete organske narandže, kora može poboljšati ukus i aromu mnogih jela. Kolači sa korom narandže poboljšavaju apetit  a vitamin C u njima jača vaš imuni sistem.

Pogledajte sve tekstove →