Background Image

Kalifornija: Farbaju travnjake pošto ne mogu da ih zalivaju

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Subota, 30 Maj 2015

Kaliforniju je pogodio još jedan talas velikih vrućina, a novi zakon zabranjuje vlasnicima bašti da ih zalivaju onoliko često koliko su to činili ranije, a su se mnogi odlučili da svoje travnjake ofarbaju u zeleno.


Prkoseći neuomoljivoj suši, pojedini Kalifornijci prskalicom nanesu boju pa trava ponovo ozeleni, kao posle kiše.

"Šminkanje" travnjaka ima sve više pristalica među stanovnicima te američe države, koja je već četvrtu godinu za redom na udaru "istorijske suše".

Kuće sa lepim travnjacima su deo kulture i urbanog pejzaža Amerike. Održavanje travnjaka predstavlja "odraz savesnog vlasnika", navodi Džim Pauer, osnivač kompanije za farbanje travnjaka Lounlift, ističući da zapuštene zelene površine mogu da smanje vrednost nekretnina.

Pauerovi klijenti su "ljudi koji ne žele da vide sasušeni travnjak kada se vrate kući".

- Ali, kada je zalivanje zabranjeno, ne preostaje vam mnogo opcija - smatra on.

Radnici Lounfita prskaju travnjake mešavinom vode i prirodnih pigmenata koji se koriste i u kozmetičkoj industriji. Za tren oka, travnjak postaje ponovo "sveže" zelen. Farba nije toksična, traje 12 nedelja i otporna je na kišu, mada za to nema bojazni pošto već mesecima zaobilazi Kaliforniju.

Suočeni sa sušom, mnogi Kalifornijci su počupali travnjake i umesto njih zasadili pustinjske biljke, poput kaktusa, agava i sukulentnih biljaka koje zahtevaju malo vode.

Pogledajte sve tekstove →