Background Image

Velika misterija prirode: Niko ne zna gde nestaje Izgubljeno jezero

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Utorak, 5 Maj 2015

Svake godine Izgubljeno jezero u Oregonu puni se vodom kada sneg i led počnu da se tope. I svake godine voda nestane kroz rupu u severnom delu jezera. Prirodni fenomen godinama već zbunjuje naučnike.


Izgubljenom jezeru blizu auto-puta 20 u Oregonu svake godine nakon zime dešava se ono što i u vašoj kadi kada je napunite, pa na kraju izvadite čep i sva voda ubrzo nestane. I tako je otkad ljudi pamte, piše sajt Bend buletin, a prenosi RTS.

Rupa je otvorena vulkanska „cev“, koja nastaje usled velikih tokova lave, koja se na površini prvo stvrdne, ali je lava ispod zemlje i dalje tečna i nastavlja da teče. Kada lava ispod površine isteče, ostaje prazna cev, odnosno podzemni tunel.O tome šta je uzrok nema mnogo debate, ali naučnici još nisu odgonetnuli gde voda odlazi. Slični odvodi otkriveni su na još nekoliko obližnjih jezera, ali nijedan kroz koji bukvalno pola jezera nestane.

Džud Makhju, portparol Nacionalnog parka Vilameti, kaže da konačno odredište vode još nije ustanovljeno, ali veruje da se odliva u veliki podzemni rezervoar iz kog se napaja nekoliko potoka.

Lokalni zvaničnici, međutim, ne žele da se rupa zapečati, jer bi u tom slučaju došlo do izlivanja viška vode koje bi ugrozilo obližnji put.

Pogledajte sve tekstove →