Background Image

Zemun pliva u fekalijama?

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Sreda, 8 April 2015

Delovi zemunskih naselja Altina i Plavi horizonti poslednjih dana liče na močvaru. Već više od mesec dana stanovnici se bore sa vodom koja je preplavila nekoliko ulica, potopila placeve, ušla u dvorišta, a mnogima prodrla i u kuće. Cisterne za ispumpavanje vode rade gotovo neprekidno, ali voda se uporno vraća, jer ova mesta nemaju uređen sistem kanalizacije, a kolektori su udaljeni nekoliko kilometara.

Svake godine, usled malo obilnijih kiša, u Altini isti scenario - naselje pliva u vodi, izliju se septičke jame, a meštani moraju da iznose vodu i fekalije iz svojih podruma. Tako je i ovog proleća. Ulica Mike Aleksića potpuno je potopljena, a placevi na kojima nema objekata postali su žabokrečine.

Cisterne za ispumpavanje vode u Altini poslednjih mesec dana rade i po 16 sati dnevno.

- Ove godine je potopljeno 15 ulica - kaže Damir Kovačević, zamenik predsednika opštine Zemun. - U ovom naselju i najmanja kiša napravi problem, jer su podzemne vode visoke, a oko 4.000 objekata leži na septičkim jamama.

U mnogim ulicama i dvorištima u mestu Plavi horizonti voda je došla do pasa. Na ulazu u naselje formiralo se kišno jezero duboko više od metra. Ulica je već mesec dana potpuno neprohodna za vozila, a kako bi, makar pešice stigli do svojih kuća, meštani su jezero popločali daskama. Kao i Altinjanima, mnogima je voda ušla ne samo u dvorišta, već i u kuće.

- Povući će se voda nekako, ali se najviše plašimo zaraznih bolesti, jer se fekalije izlivaju na sve strane - kaže nam Srđan Suša, jedan od stanovnika ovog naselja. - Nemamo nikakve kanalizacione cevi, pa septičke jame prave problem svake godine. Imam troje male dece, koje ću morati da iselim, dok ne dezinfikujem kuću.

NEMA DOGOVORA SA OPŠTINOM...

Stanovnici Plavih horizonata misle da bi problem sa poplavama mogao lako da se reši, ukoliko bi opština Zemun bila voljna da finansira izgradnju odvodnih cevi do kolektora koji je od kuća udaljen nekoliko kilometara.

Sa opštinarima, međutim, već 15 godina unazad, kako kažu, nikako da se dogovore.

MALI OBEĆAO KANALIZACIJU

Građani Altine u ponedeljak su se sastali sa gradonačelnikom Sinišom Malim i menadžerom grada Goranom Vesićem. Od njih su dobili uveravanja da će najkasnije za dva meseca početi izgradnja kanalizacije i to od Ugrinovačke do osnovne škole.

Gradonačelnik je obećao i da će se uporedo pripremati projekat za postavljanje kanalizacionog sistema za celo naselje.

Izvor:Večernje novosti

Pogledajte sve tekstove →