Background Image

Pre nego što bacite sledeću koru banane pročitajte ovaj tekst

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Petak, 5 Februar 2016

Banane su voće koje veoma često konzumiramo. Banane su hranljive, bogate vlaknima i važe za dobre antioksidante. One pomažu i u smanjenju otoka, jačanju nervnog sistema i proizvodnji belih krvnih zrnaca.


Ipak, većina nas nakon jela koru baca u kantu za otpatke. Međutim, i kora je bogata hranljivim materijama, naročito vlaknima, magnezijumom i vitaminima B6 i B12, a vi je, kada pojedete jezgro banane, možete iskoristiti na razne načine. Ovo su neki od njih:

1. Uklanjanje bradavica
Postoji nekoliko načina da iskoristite koru banane za uklanjanje bradavica. Možete njenu unutrašnjost utrljavati na bradavicu otprilike dva minuta, a možete i komad kore priviti na mesto na kom se bradavica nalazi i držati ga preko noći. Postupak ponavljati sve dok bradavica ne nestane.

2. Melem za iritiranu kožu ili ubode insekata
Unutrašnjost kore možete utrljati na iritiranu kožu, jer će ona na ovaj način biti hidrirana. Hranljive materije i vitamini će neutralizovati svrab koji izazivaju ubodi insekata.

3. Izbeljivač zuba
Jednostavno utljajte unutrašnji deo bananine kore preko zuba i držite tako dva do tri minuta, a zatim dobro isperite. Postupak ponovite dva do tri puta dnevno tokom jedne nedelje.

4. Prirodno sredstvo za glancanje
Kora banane može se koristiti za poliranje bilo čega, od cipela, preko kožnog nameštaja, do srebra. Premažite površinu unutrašnjim delom kore, a zatim lagano utrljajte mekanom pamučnom krpom. Za čišćenje srebra ispasirajte koru pomešanu sa vodom u blenderu.

5. Krema protiv bora
Kora banane krije prirodnu kremu protiv bora. Ona održava kožu hidriranom i usporava proces starenja. Banana zateže kožu i čini je čvršćom i mekšom.

Napomena: pre upotrebe kore, važno je celu bananu temeljno oprati.

Pogledajte sve tekstove →