Background Image

Solarni avion morao da sleti zbog loših vremenskih uslova

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Utorak, 2 Jun 2015

Avion na solarni pogon, koji pokušava da obleti planetu, mora da zbog loših vremenskih uslova skrati sedmu etapu od 35.000 kilometara i sleti u Nagoji, na zapadu Japana.


Avion je juče krenuo iz kineskog Nanđinga prema Havajima. "Solarni impuls 2" krenuo je na put oko svijeta u martu iz Abu Dabija.

Let preko Tihog okeana je najteža i najduža planirana etapa. Planirano je da putovanje traje oko 25 letačkih dana podijeljenih u 12 etapa. Brzina leta je od 50 do 100 kilometara na čas.

Prema planu od sedam etapa, pilot Andre Boršberg trebalo je da avion dovede, za šest dana leta od kineskog grada Nankinga do Havaja, na putu dugom 8.500 kilometara.

On je obavio prvi prekonoćni let avionom, koji se oslanja isključivo na solarne baterije, ali loši vremenski uslovi dovode u pitanje nastavak maratonskog letenja.

- Juče smo imali mogućnost da napravimo pomak na pet dana razdaljine od Havaja, ali tu mogućnost, više ne vidim - naveo je on u saopštenju, dodajući da je put na Havaje blokiran. Boršberg će produžiti pauzu nad morem Japana.

Za to vreme ogranizatori razmatraju mogućnost nastavka leta. Let od Nankinga do Havaja je najduža deonica solarnoig aviona na putu oko sveta, koji ima 12 etapa u 25 dana leta. Putovanje je počelo u Abu Dabiju u martu, a cilj mu je promovisanje korišćenja zelene energije.

Pogledajte sve tekstove →