Background Image

Evropska komisija upozorila Francusku zbog zagađenja

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Sreda, 3 Februar 2016

Evropska komisija upozorila je danas Francusku da će je tužiti evropskom sudu ako ne preduzme "brze, efikasne i ambiciozne" mere da ograniči zagađenje sa lebdećim česticama u deset gradova, uključujući i Pariz, Lion i Grenobl.


- Evropska komisija traži od Francuske da poštuje zakone EU koji zahteva da zemlje članice ograniče izloženost svojih sugrađana suspendovanim česticama (PM10) - navela je EK u saopštenju.

Posle ovog upozorenja može da sledi tužba Francuske kod Suda pravde Evroske unije ako zemlja ne deluje u roku od dva meseca.

Navodi se da najnovija merenja francuskih vlasti pokazuju da problem zagađenja vazduha i dalje postoji i da su dnevni maksimumi za ove sitne čestice u vazduhu pređeni u deset zona uključujući Pariz, Lion, Genobl, Marsej, Nica, Tulon.

Evropska komisija navodi da Francuska nije usvojila mere koje je trebalo da usvoji od 2005. godine da zaštiti zdravlje svojih građana i traži od nje da to učini ukazujući na štetnost tih čestica za zdravlje.

Zbog jakog zagađenja vazduha u Parizu početkom aprila izbila je nova polemika u Francuskoj kada su odbornici tražili brzo uvođenje alternativne vožnje za vozila sa parnim i neparnim brojevima na tablicama.

Pogledajte sve tekstove →