Background Image

Lečenje prirodom: najbolji antioksidansi su svuda oko nas

Eko kutak

zivotinje.rs — Objavljeno u Eko kutak dana Sreda, 3 Februar 2016

Upalni procesi su sastavni deo funkcije imunog sistema kod ljudi. Kada se otmu kontroli, mogu da izazovu ozbiljne poremećaje i oboljenja, među kojima su Alchajmer, artritis, rak, dijabetes, srčane tegobe, kao i da ubrzaju proces starenja organizma.


Dobra vest je da u prirodi postoje mnoge namirnice koje smiruju upale. Te namirnice nazivamo antioksidansima zato što imaju sposobnost da zaštite ćelije od uticaja slobodnih radikala u našem telu.

Predstavljamo vam neke od njih:

Cvekla

Ovo povrće raskošne boje telu daje energiju i snižava krvni pritisak. Dokazano je da jedna porcija od 500 ml soka od cvekle snižava krvni pritisak za 10.4/8 milimetara žive. Bogate su nitratima, a studije su pokazale da konzumiranje ovog povrća uvećava atletski učinak za 1% do 3%.

Borovnice

Benefit ovog antioksidansa dokazan je na životinjama, a lekovitost na ljudski organizam, iako postoje jasne indikacije, zahteva još dodatnih analiza. Ipak, sa sigurnošću se može reći da borovnice dobro utiču na moždane funkcije. Kao i kod većine uzgajanih biljaka, najbolje je konzumirati organske jer je, zbog njihove veličine, veoma teško sprati pesticide.

Brokoli

Ovo neobično zeleno povrće obiluje antioksidansima koji pomažu detoksikaciju organizma. Brokoli je naročito bogat kemferolom i izotiocijanatima, koji imaju sposobnost da ublaže uticaj alergena na naše telo. Brokoli sadrži i značajnu količinu omega 3 masnih kiselina, koje dokazano ublažuju upalne procese.

Semenke lana

Bez obzira na veličinu, semenke lana obiluju omega 3 i 6 masnim kiselinama. Istraživanje je pokazalo da značajno umanjuju rizik od raka ćelija prostate, kao i da igraju veoma važnu ulogu u izlečenju žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke.

Zeleni čaj

Ova veoma popularna vrsta čaja sadrži dragocene flavonoide, koji imaju terapeutski potencijal. Studija je pokazala da je antioksidantska moć zeleng čaja toliko jaka da čak za 22% umanjuje rizik od raka dojke kod žena, za 48% razvoj malignih ćelija prostate i za neverovatnih 57% rizik od kancera debelog creva.

Beli luk

Beli luk je i u narodu poznat kao odličan borac protiv različitih upalnih procesa. Studija koju je sproveo tim stručnjaka na  Washington State univerzitetu pokazala je da je ovo povrće specifičnog mirisa čak 100 puta efikasnije od dva veštačka antibiotika u borbi protiv bakterije Campylobacter, koja izaziva stomačne bolesti.

Pogledajte sve tekstove →